De 5 Elen

Wanneer er één of meerdere levensgebieden niet in balans zijn, of aandacht missen, heeft dit een wisselwerking op andere levensgebieden. Jouw emotioneel welzijn heeft bijvoorbeeld te lijden onder problemen op het werk of jouw relatie heeft te lijden, omdat het financieel niet lekker loopt.

5 Elen Coaching is ontstaan vanuit een wijsheid die mijn (eigen)wijze oma met mij heeft gedeeld: “Voor een goede relatie heb je 5 Elen nodig”.

Zij doelde hiermee op overeenstemming op een vijftal elementen tussen twee mensen in een liefdesrelatie.

De Elen verwijzen naar de laatste lettergreep in ieder van de vijf woorden.

Ik heb haar les aan mij, De 5 Elen, doorontwikkeld naar een eigen coaching concept. In de 5 Elen zoals ik die van oma heb geleerd, bevindt zich Seksueel (omdat het op liefdesrelaties is gericht). Ik heb de vrijheid genomen dit om te dopen naar Relationeel en het breder te trekken dan liefdesrelaties. Hieronder de 5 Elen en welke (levens)vragen er bijvoorbeeld verband mee kunnen houden.

Intellectueel: Voel jij je voldoende uitgedaagd in bijvoorbeeld jouw werk of wordt je juist overvraagd. Benut jij jouw hoogste potentieel of durf je niet goed uit je comfortzone te treden. Hoe denk jij, zijn er belemmerende overtuigingen en patronen, wat doet dit met jouw gevoel. Gedachten bepalen wat je voelt en wat je voelt bepaalt jouw gedrag. Samen verkennen wij jouw wijze van denken om jou tot jouw hoogste potentieel te brengen.

Relationeel: Iedere relatie begint bij jou. Wie ben ik, en wat wil ik. Hoe is jouw connectie tot anderen; vrienden, collega’s, familie, kinderen, een partner. Maar bovenal hoe is de relatie met jezelf. Is er ergens in een relatie een disbalans? Heb je niet de vrienden of partner die je wilt. Voel je je eenzaam of kom je bijvoorbeeld net uit een relatie, hoe ziet de rest van jouw leven er dan uit. Voel je je soms onzeker over het (alleenstaand) ouderschap. Hoe is de relatie met anderen en jezelf. Door samen jouw patronen te onderzoeken en bloot te leggen, ontstaat er een nieuwe dynamiek die je mee brengt in iedere relatie. Dit zorgt bij jou voor een beter gevoel, je kunt jezelf zijn, meer eigenwaarde en waardevolle relaties met anderen.

Emotioneel: Hoe voel jij je? Ben je onrustig, verdrietig, uit balans, voel je je onzeker. Weet je niet waar je moet beginnen of kun je de vinger niet op de pijnlijke plek leggen, voel je je uitgeblust. Samen kijken we naar wat er speelt. Het uitgangspunt is dat jij emotioneel weer in balans raakt.

Spiritueel: Luister jij naar jouw intuïtie, jouw onderbuikgevoel. Neem jij voldoende tijd om stil te staan en echt te beleven. Snuif jij het leven op en neem je bewust waar. Zoek jij naar een staat van innerlijke rust. Wanneer het rad maar doordraait en je moe bent kan het moeilijker zijn om dicht bij jezelf te blijven. Meditatie, affirmaties, de natuur opzoeken, werken met de cyclus van de maan, energetisch reinigen en opladen zijn manieren om je innerlijk te verrijken. We kunnen zorgen dat jij beter in connectie komt te staan met wie jij in de basis bent, zodat je de hectiek van alle dag makkelijker kunt dragen.

Financieel: Hoe verdien jij je geld, hoe denk je over geld, ben je tevreden met de wijze waarop jij je financiën vergaart. Je werkt, je verdient geld en toch biedt het wellicht niet de voldoening die je zoekt. Is geld en/of deze baan dan wel alles? Moet je de eindjes aan elkaar knopen, je doet je best en toch is het bikkelen iedere maand, dat kan veel stress opleveren. Ik ben geen budgetcoach en niet degene die zich gaat bemoeien met de financiën. Ik kan je helpen anders te kijken naar geld, inkomsten en uitgaven. Jij kunt vanuit de inzichten die je hierbij opdoet rust gaan ervaren om van hieruit stappen zetten.

Om jou te begeleiden, maak ik gebruik van verschillende coachtechnieken zoals onder andere oplossingsgericht coachen, Rationeel Emotieve Training, Mindfulness en muziek.