Ja, ik zeg nee.

Wat is dat toch met nee zeggen? Waarom hebben veel mensen daar moeite mee?

Om de hand in eigen boezem te steken, ik was een meester in nee zeggen.

Nee tegen mezelf bedoel ik dan. De rest van de wereld kreeg vaak een ja te horen. Ja, doe ik wel even, ja natuurlijk kom ik, ja ik pak het wel op, ja het is geen probleem, ja is goed.

Wanneer ik dan al nee zei ging ik het ook rechtvaardigen, uitleggen, excuseren.

Nee sorry, ik kan dat niet doen want… nee sorry ik kan niet komen omdat…en dan was er altijd een reden. Vul zelf maar in, we doen dit allemaal wel. We leggen uit waarom we nee zeggen. Sorry zit ook vaak onlosmakelijk aan nee vast. En de reden, laten we eerlijk zijn, dat is soms ook gewoon een smoesje. Anders komt het zo rot over. Maar voor wie eigenlijk?

Ja knallen we er echter gewoon uit. Niks uitleggen of rechtvaardigen. We zeggen ja op een vraag, verzoek, uitnodiging etc. en dat wordt hartelijk geaccepteerd. Kort en bondig. Iedereen blij. Of toch niet?

Want soms is daar de nee die tegenover de ja staat. De nee tegen jezelf wanneer je ja tegen een ander zegt, maar je binnen in jou voelt dat nee een beter antwoord is.

Wanneer soms nee tegen jezelf zeggen geruisloos overgaat in vaak, of zelfs heel vaak nee dan is het tijd om in te grijpen. Je mag dan vaak, heel vaak zelfs, JA gaan zeggen tegen jezelf. Ja tegen de dingen die jij wilt doen, nee tegen de dingen die jij niet wilt doen. En doe jezelf een plezier, laat de excuses en rechtvaardigingen achterwege.

Zeg nee omdat je JA zegt tegen jezelf. Een betere en meer oprechte reden is er niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *