The 5th Sense

Zintuigen, we hebben 5 klassieke zintuigen. Horen, zien, proeven, voelen en ruiken.

Geen prequel op de welbekende thriller film waarin een jongetje bijzondere gaven heeft, maar ik wil het met je hebben over het (in dit rijtje) 5e zintuig. Ruiken.

In geuren en kleuren iets vertellen, onraad ruiken, rozengeur en maneschijn. We kennen meerdere uitdrukkingen en spreekwoorden waarbij geur/ruiken een hoofdrol speelt. Logisch want geur is een bijzonder sterk zintuig.

Geur beïnvloed onze gemoedstoestand vaker dan we denken. Ik kan me helemaal zen voelen wanneer ik lavendel en jasmijn ruik maar ook kotsmisselijk wanneer ik de geur van een specifieke sterke drank met anijssmaak oppik. Het eerste herinnert mij aan de geur van vakantie en het ontspannen gevoel daarbij. De tweede geur brengt mij terug naar een avond met teveel op van het specifieke goedje waardoor ik me toch flink beroerd heb gevoeld. Het zijn geuren die de herinneringen en de emotie tot leven brengen.

Wanneer we iets ruiken koppelen onze hersenen die sensatie aan een gebeurtenis en slaan het op. En zo kunnen we terug keren naar momenten en het bijbehorende gevoel, simpelweg door een geur op te pikken. Dit gebeurt allemaal onbewust.

Zo kan het dus ook dat je, door iets (onbewust) te hebben geroken, je een vervelend of ronduit angstig gevoel ervaart. Dit zijn de herinneringen die ons kunnen overvallen maar we liever in een afgesloten kistje laten.

Sta jezelf niet toe in dat gevoel te blijven hangen. Je hebt de tools om jouw gemoedstoestand te beïnvloeden. Het om te draaien naar een gevoel dat weer fijn is.

De kracht, jouw gave, die je kunt inzetten is het onbewuste bewust te maken. Ga je zintuigen na. Wat zag, voelde, hoorde, proefde en/of heb je geroken.

Ervaar bewust hoe je je voelt en in welke omgeving je verkeert. Welke gevoelens en herinneringen komen naar boven, wat ruik je of heb je geroken? Druk het gevoel niet weg maar sta er even kort bij stil, maak het bewust. Vervolgens kun je fijne emoties oproepen door bijvoorbeeld je favoriete parfum op te doen of eten te maken (te ruiken) wat je doet denken aan veilige havens (thuis, je oma, bij vrienden etc.), jouw favoriete geurkaarsje of wierook aan te steken of maak een wandeling en ruik de verschillende geuren die op je af komen. Pik de fijne geuren eruit en verleg je focus daarnaar.

Mooier nog is om het voor te zijn. Omring jezelf dagelijks met geuren die jou blij maken. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Je sterkt en vult jouw geest met positieve sensaties én je bent ook nog eens heel lief voor jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *