Memorabele dagen

Soms heb je er zo een, een dag die je niet gaat vergeten.

Vandaag is zo een dag. De dag dat ik mijn website live laat gaan, de wereld bekend maak dat ik open for business ben en ik mijn droom laat uitkomen. Memorabel jazeker!

Ik wil je mee terugnemen naar het begin. De magie van het ontstaan van een memorabele dag. De  dag die ik op dat moment nog niet als memorabel heb bestempeld, maar dat zeker wel is. De dag dat de naam en invulling van mijn eigen bedrijf voor mij is ontstaan, zonder dat ik mij daar op dat moment bewust van was.

Ik neem je mee naar zaterdag 11 april 2015. Mijn vader en bonusmoeder gaven op die dag een feest ter ere van hun 25e huwelijksdag. Een gezellig versierde zaal, lekker eten en drinken, de voltallige familie aanwezig en, zoals het indo feestjes betaamt, swingende indorock muziek. Op zich al memorabel toch?! Maar we zijn er nog niet…

Sinds een aantal maanden was ik verliefd, tot over mijn oren. En deze dag, op dit feest, had ik besloten dat het een goed moment zou zijn om hem aan mijn oma voor te stellen. En geloof mij, dat was echt een ding. Onze oma, een pittige, goedlachse, Javaanse dame van nog geen 1 meter 56 hoog,  had onder de kleinkinderen in ieder geval, de reputatie dat ze bruut eerlijk kon zijn. Dus ja.…je nieuwe lover aan haar voorstellen, kon je ook op een stilzwijgen en afkeurend knikje komen te staan. Spannend dus.  

Tot mijn grote opluchting werd hij onmiddellijk ‘goedgekeurd ‘bevonden door oma en was er een goede klik tussen hen.  Op enig moment die avond zaten wij buiten, oma, mijn zusje, mijn (toen nog) vriend en ik lekker te keuvelen met elkaar. En hier komt de magie…

Oma had wel vaker wijze woorden, nooit opgedrongen maar terloops aan ons meegegeven. Zij had dat moment, daar buiten zittend, genietend van een familiefeestje, uitgekozen om een wijsheid te delen.  

Voor een goede relatie heb je 5 Elen nodig

M.C. Soemasih

9 woorden die voor mij, 5 jaar later, alles veranderen.

Karakteristiek voor haar telt ze ieder van de 5 Elen af op haar vingers.

  1. Emotioneel
  2. Financieel
  3. Spiritueel
  4. Intellectueel
  5. Seksueel (Bij de laatste hebben we gegrinnikt en haar verzocht niet uit te wijden over wat ze daar mee bedoelde, er zijn gewoon dingen die je niet van je oma wilt horen) Zij moest daar hartelijk om lachen…

Op mijn website staat de uitgebreide beschrijving van de 5 Elen. Het komt er in het kort op neer dat je volgens oma op die 5 vlakken overeenstemming moet hebben of vinden om je relatie langdurig te laten slagen en te herkennen of je er samen goed voor staat.

Haar 5 Elen zijn altijd blijven smeulen. Wij hebben deze nog vaak aangehaald als we het over oma hadden of over relaties. Twee jaar na die eerste kennismaking heeft oma mij op onze trouwdag naar het altaar begeleid, die vriend van toen, is nu mijn man.

Onze oma leeft nu helaas niet meer. In oktober 2019 hebben wij afscheid genomen van onze matriarch, de vrouw die mij, en velen anderen met mij, heeft geïnspireerd en onvoorwaardelijk lief heeft gehad. Ik ben haar dankbaar voor de vele memorabele dagen die wij hebben doorgebracht.

Maar het is DIE dag geweest, 11 april 2015, die 9 woorden die zij toen uitsprak, die mij 5 jaar later de inspiratie gaven voor de naam en invulling van mijn lang gekoesterde droom, een eigen coachpraktijk opzetten. 

Vandaag, op deze memorabele dag, kan ik met trots melden dat 5 Elen Coaching officieel is geopend.

In loving memory, Soe Soemasih